Παγκόσμια ιατρική 
και βελονισμός
Τρόπος δράσης 
του βελονισμού
Θεραπευτικές δυνατότητες 
του βελονισμού
Ιατροί - βελονιστές
Τρόπος εφαρμογής 
του βελονισμού
Ο βελονισμός για...
άγχος - φοβίες - αϋπνίες
τα προβλήματα περιόδου
την εμμηνόπαυση
το κάπνισμα

  Το κόψιμο του τσιγάρου με βελονισμό   

Μια από τις πολλές αιτίες που επιδρούν καταστροφικά στην υγεία του ανθρώπου, είναι και το κάπνισμα τσιγάρων. Το πρόβλημα αυτό έχει περάσει ιστορικά από πολλές φάσεις αξιολόγησης, σήμερα όμως αναγνωρίζεται επιστημονικά ως «η παγκόσμια επιδημία του καπνίσματος» από την οποία θα χάσουν την ζωή τους ένα δισεκατομμύριο (1.000.000.000) άνθρωποι μέσα στον 21ο αιώνα.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι πρέπει να απασχολεί -και απασχολεί- τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (Π.Ο.Υ.) , τους υπεύθυνους φορείς των κυβερνήσεων των κρατών για την υγεία των πολιτών τους, τους γιατρούς και τον κάθε άνθρωπο που σέβεται την ζωή.

Το κάπνισμα του τσιγάρου είναι αυτοκτονική καθημερινή πράξη για τον καπνιστή.

Θεωρώ, ότι αν αυτό συνειδητοποιηθεί βαθιά από όλους και από τον καθένα ξεχωριστά, μπορεί να οδηγήσει σε σωτήρια προληπτική συμπεριφορά.

Αυτό μπορεί να γίνει με συνεχή ενημέρωση, επίμονα και ίσως μερικές φορές πιεστικά, για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία στη ίδια την ζωή.

Η πληροφόρηση όμως σήμερα μέσα από το διαδίκτυο είναι τεράστια, αλλά και από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και τα πολυπληθή έντυπα του ημερήσιου και περιοδικού τύπου είναι επίσης ιδιαίτερα μεγάλη, σε βαθμό που να μπορεί να ειπωθεί, ότι όλοι γνωρίζουν για το κακό που κάνει το τσιγάρο. Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι το αναμενόμενο.

Μάλλον χρειάζεται κάτι περισσότερο για αυτήν τη πρόληψη. Ίσως μια άλλη Παιδεία με άλλα πρότυπα και άλλες αξίες.

Οι βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος

Με το κάπνισμα των τσιγάρων εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό νικοτίνη, μονοξείδιο του άνθρακα , πίσσα και 4.000 περίπου άλλες βλαπτικές ουσίες ή χημικές ενώσεις.

Οι ουσίες αυτές, η κάθε μία ξεχωριστά ή στο σύνολο τους προκαλούν τις βλαβερές και άκρως επικίνδυνες έως καταστροφικές επιπτώσεις του καπνίσματος οι οποίες είναι πολλές και αφορούν όλα σχεδόν τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Έχει περάσει σαν κύριο μήνυμα στους περισσότερους ανθρώπους ότι το κάπνισμα τσιγάρων προκαλεί σε μεγάλο ποσοστό καρκίνο των πνευμόνων. Αυτό είναι αλήθεια. Ευθύνεται όμως και για το 50% περίπου των περιπτώσεων του καρκίνου της ουροδόχου κύστης και συμμετέχει και στην εμφάνιση πολλών άλλων καρκίνων.

Ο καρκίνος του στόματος, του λάρυγγα, της γλώσσας προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από το κάπνισμα. (Ιδιαίτερα ενοχοποιείται το κάπνισμα με πίπα).

Η νικοτίνη είναι ένα δηλητήριο. Μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο σε έναν άνθρωπο, αν χορηγηθεί σε ικανή δόση. Είναι ένα δηλητήριο κυριολεκτικά και μεταφορικά. Γι’αυτό προανέφερα ότι ο εθισμός στο κάπνισμα είναι αυτοκτονική καθημερινή πράξη.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η νικοτίνη ενός (1) τσιγάρου κάνει αγγειοσύσπαση και στενεύει κατά 50% τα αγγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς, και των γεννητικών οργάνων (ανδρών και γυναικών) για δύο (2) ώρες, με αποτέλεσμα να γίνεται κατά 50% λιγότερη η παροχή οξυγόνου και όλων των άλλων ωφέλιμων ουσιών του αίματος στα όργανα αυτά.

Με άλλα λόγια αν ένας καπνιστής καπνίζει 12 τσιγάρα στο 24ωρο στερεί από τον εγκέφαλο του, την καρδιά του και τα γεννητικά του όργανα την μισή ποσότητα οξυγόνου, κόβει στο μισό την παροχή αίματος.

Έτσι εξηγείται γιατί το κάπνισμα οδηγεί και σε εγκεφαλικές δυσλειτουργίες και εγκεφαλικά επεισόδια, σε εμφράγματα μυοκαρδίου, σε υπογεννητικότητα στις γυναίκες και στους άνδρες, σε σεξουαλικές διαταραχές (στυτική ανεπάρκεια) και άλλες πολλές παθήσεις και συμπτώματα.

Η νικοτίνη με οποιοδήποτε τρόπο εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό (τσιγάρο, πούρο, πίπα, μάσημα καπνού κ.α.) απορροφάται ταχύτατα. Σε 10 δευτερόλεπτα επιδρά στον εγκέφαλο και δημιουργεί βιοχημικές αντιδράσεις με ορμόνες και άλλες ουσίες του οργανισμού δημιουργώντας αντίστοιχα διάφορα αποτελέσματα στις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Ο εγκέφαλος συνηθίζει στις επιδράσεις των βιοχημικών αυτών αντιδράσεων της νικοτίνης και έτσι δημιουργείται ο εθισμός, η εξάρτηση σωματική και ψυχική από το κάπνισμα, δηλαδή από την πρόσληψη νικοτίνης κατά κύριο λόγο.

Όταν πέφτει το επίπεδο της νικοτίνης στον οργανισμό ο καπνιστής έχει το ονομαζόμενο στερητικό σύνδρομο και καπνίζει πάλι και πάλι και πάλι.

Αποτέλεσμα ,στην Ελλάδα 45% των ενηλίκων Ελλήνων είναι καπνιστές. Είμαστε οι Έλληνες πρώτοι στην Ευρώπη και οι θάνατοι από το κάπνισμα υπολογίζονται στην χώρα μας σε 14.000 περίπου τον χρόνο.

Στην Ευρώπη οι θάνατοι από το τσιγάρο υπολογίζονται σε 650.000 τον χρόνο.

Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από την επαφή τους με την νικοτίνη διότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Η νικοτίνη μπορεί να δημιουργήσει διανοητικές διαταραχές κ.α.

Το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Το κάπνισμα τσιγάρου , πούρου, πίπας έχουν μεγάλη βλαπτική επίδραση στα ούλα, και τα δόντια .Δημιουργείται περιοδοντίτιδα, ουλίτιδα, καταστροφή δοντιών.

Η θεραπεία του προβλήματος της «παγκόσμιας επιδημίας του καπνίσματος» είναι πολυδιάστατη, πολυδύναμη. Αγωνίζονται πολλοί ,με γνωστούς τρόπους και με ζητούμενους καινούργιους. Πιστεύω και ελπίζω σε θετικά αποτελέσματα.

Έρευνες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο, έχουν δείξει ότι το κόψιμο του τσιγάρου μειώνει σε βαθμό σημαντικό το κίνδυνο των παθήσεων που προκαλείται από αυτό.

Το αναφέρω, διότι έχει μεγάλη σημασία, για να ενθαρρύνει κάποιους που καπνίζουν πολλά χρόνια, για να μην πούνε ότι τώρα ότι είχα να πάθω το έχω πάθει, δεν έχει νόημα να το κόψω. Και νόημα έχει και εφικτό είναι.

Αλλά ας δούμε πώς μπορούμε να κόψουμε το κάπνισμα σήμερα...

Αυτή η ζωή που μας χαρίστηκε είναι απλή πολύ απλή εμείς την περιπλέκουμε, την βασανίζουμε ,την εγκλωβίζουμε και αρχίζουμε μετά να ψάχνουμε για λύσεις…

Εγώ προτείνω και συνιστώ οι καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο. Και προτείνω με έμφαση να προσπαθήσουν να το κόψουν από μόνοι τους, εξ άλλου το έχουν καταφέρει και το καταφέρνουν εκατομμύρια στον κόσμο.

Όσοι όμως θέλουν να το κόψουν και δεν μπορούν να το επιτύχουν μόνοι τους, ας ζητήσουν βοήθεια..

Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι και ο βελονισμός και εγώ σας ενημερώνω για αυτόν.

Για το κόψιμο του τσιγάρου υπάρχουν αρκετοί τρόποι που προτείνονται με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία.

Ως γιατρός ειδικευμένος στο βελονισμό, εφαρμόζοντας κλινικά και ερευνητικά από το 1981 τον βελονισμό στην Ελλάδα και έχοντας και εγώ κόψει το τσιγάρο με βελονισμό, -30 χρόνια- θα σας μιλήσω για την βοήθεια που προσφέρει ο βελονισμός στο κόψιμο του τσιγάρου.

Η θεραπεία με βελονισμό για το κόψιμο του καπνίσματος είναι δυναμική και όχι θεραπεία υποβολής όπως πιστεύουν πολλοί.

Οι άξονες της θεραπείας και οι δημιουργούμενοι μηχανισμοί έχουν στόχο:

1ο Να εξουδετερώσουν το στερητικό σύνδρομο ώστε ο καπνιστής να μην έχει την ανάγκη της νικοτίνης.

2ο Να είναι ο καπνιστής ήρεμος, χωρίς άγχος και νευρικότητα και έτσι να μπορεί ν’ αποφεύγει, σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, να «αρπάξει» το τσιγάρο να καπνίσει.

3ο Να δημιουργηθεί δυσάρεστη γευστική αίσθηση, έως και απέχθεια στο καπνιστή.

4ο Επικουρικές για τον κάθε καπνιστή βοήθειες ανάλογα με άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει

Η θεραπεία με βελονισμό για το κόψιμο του τσιγάρου, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν είναι μονοσήμαντη αλλά έχει σύνθετο χαρακτήρα.

Θέλω να τονίσω με έμφαση, ότι όσα αναφέρω επιτυγχάνονται με την θεραπεία του βελονισμού χωρίς την χρησιμοποίηση καμιάς φαρμακευτικής, χημικής ή άλλης ουσίας.

Τα ερεθίσματα που δημιουργούν οι βελόνες βελονισμού προκαλούν την έκκριση ενδογενών ουσιών (π.χ. ενδορφίνες) από τον ίδιο τον οργανισμό οι οποίες ουσίες επιφέρουν αναλόγως το ζητούμενο αποτέλεσμα.

Η αυτορύθμιση επίσης διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού γίνεται με τα ερεθίσματα των βελονών, χωρίς επαναλαμβάνω την χορήγηση κανενός φαρμάκου.

Άρα ο βελονισμός δεν προκαλεί καμία παρενέργεια στον καπνιστή.

Οι βελόνες που χρησιμοποιούμε είναι μίας χρήσης, είναι πολύ λεπτές και δεν πονάνε.

Στατιστικές μελέτες δείχνουν ποσοστό επιτυχίας στο κόψιμο του καπνίσματος 85% περίπου.

Στην χώρα μας είναι πολλοί «φανατικοί» καπνιστές επώνυμοι και ανώνυμοι που έχουν πάψει, χρόνια, να καπνίζουν με την βοήθεια του βελονισμού.

Ο χρόνος της θεραπείας με βελονισμό που απαιτείται για το κόψιμο του καπνίσματος διαφέρει στους καπνιστές.

Συνήθως 3-6 συνεδρίες κατά μέσον όρο είναι αρκετές σε διάστημα μιάς ή δύο εβδομάδων.

Οι καπνιστές δεν είναι όλοι ίδιοι ούτε ως οργανισμοί ούτε ως προσωπικότητες. Ούτε το περιβάλλον που ζουν και οι συνθήκες που επιδρούν στο σύνολο τους είναι ίδιες.

Άρα και ο χειρισμός της θεραπείας δεν είναι μία συνταγή μοναδική και σταθερά ίδια.

Η χρησιμοποίηση σημείων βελονισμού πολλές φορές εξατομικεύονται για να αντιμετωπισθούν παράπλευρες νοσηρές καταστάσεις ή συμπτώματα ώστε να έχουμε το τελικό θετικό αποτέλεσμα.

Πέρα από τον κύριο στόχο, την απαλλαγή δηλαδή του καπνιστή από την βλαπτική του εξάρτηση ,έχει την δυνατότητα να βοηθήσει ταυτόχρονα σε άλλα προβλήματα π.χ. στην ψυχοσωματική του ανάκαμψη, ή αντιμετωπίζοντας υπάρχουσες δυσλειτουργίες.

Είναι γνωστό ότι όποιος σταματά το κάπνισμα μπορεί να συμβεί να αυξηθεί το σωματικό του βάρος.

Αυτό αποθαρρύνει πολλούς και ιδιαίτερα γυναίκες να κόψουν το τσιγάρο.

Με τον βελονισμό αυτό ελέγχεται αποτελεσματικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Είναι γνωστό επίσης ότι πολλοί καπνιστές, καπνίζουν για να αντιμετωπίσουν την δυσκοιλιότητα. Η δυνατότητα του βελονισμού στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι πολύ σημαντική, για το τελικό αποτέλεσμα και εφαρμόζεται ταυτόχρονα με την θεραπεία για το κόψιμο του τσιγάρου.

Η θεραπεία με βελονισμό για το κόψιμο του τσιγάρου δεν γίνεται με επιλογή καπνιστών. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για κανέναν, γίνεται σε άνδρες, σε γυναίκες, σε όλες τις ηλικίες χωρίς να επιλέγουμε τους καπνιστές με τον πιθανό βαθμό ευκολίας ή δυσκολίας.

Θετική προϋπόθεση είναι να θέλει κάποιος καπνιστής να κόψει το τσιγάρο.

Υπάρχουν όμως και καπνιστές (μικρός αριθμός) που δεν είχαν αποφασίσει να κόψουν το τσιγάρο και με την θεραπεία του βελονισμού το έκοψαν.

Ο κάθε καπνιστής που υποβάλλεται σε θεραπεία με βελονισμό, η πρώτη αίσθηση που βιώνει είναι ηρεμία, χαλάρωση, ευφορία.

Στην συνέχεια αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει την ανάγκη της νικοτίνης, δεν έχει συμπτώματα στερητικού συνδρόμου.

Όλα αυτά, σε άλλους συμβαίνουν άμεσα σε άλλους σταδιακά. Δεν είναι αυστηρά ζητούμενο από την πρώτη συνεδρία ο κάθε καπνιστής να κόψει το κάπνισμα.

Πολλές φορές βοηθάει, ίσως είναι αναγκαία η σταδιακή του ελάττωση μέχρι την παύση του καπνίσματος.

Η υγεία και η ζωή δεν έχουν τιμή. Όσον αφορά το κόστος της θεραπείας με βελονισμό για το κόψιμο του τσιγάρου είναι όσο το κόστος των τσιγάρων που καπνίζει ένας καπνιστής για έναν ή δύο μήνες περίπου.

Η κλασική Ιατρική με τις τεράστιες προόδους της, προσφέρει πολλά και είναι βέβαιο ότι θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στον πάσχοντα άνθρωπο. Οι ελπίδες όλων μας είναι στραμμένες στην έρευνα και στις νέες θεραπευτικές ανακαλύψεις.

Ο βελονισμός δίνει τη δική του προσφορά στον αγώνα για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών και συμπτωμάτων που δεν αντιμετωπίζονται ή δύσκολα αντιμετωπίζονται με τα μέσα της κλασικής ιατρικής.

Οι θεραπευτικές δυνατότητες είναι δοκιμασμένες στη διαδρομή χιλιετιών και είναι σημαντική η βοήθεια που προσφέρει στην υγεία των ανθρώπων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί να θεραπεύσει όλες τις παθήσεις. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια. Όπως και η κλασική Ιατρική, σε πολλές αρρώστιες έχει καλά αποτελέσματα σε άλλες λιγότερο καλά και σε άλλες καθόλου. Συχνά εφαρμόζεται ο βελονισμός ταυτόχρονα με φαρμακευτικές ή άλλες θεραπευτικές μεθόδους της κλασικής Ιατρικής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα αποτελέσματα του βελονισμού και ο μηχανισμός δράσης του αποδεικνύονται με επιστημονικά πειράματα και επιστημονικές κλινικές παρατηρήσεις.

Ο ανθρώπινος οργανισμός ήταν και είναι ευάλωτος στις αρρώστιες και τον πόνο. Στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αφρική, στην Αμερική ο άνθρωπος απανταχού της γης αναζητούσε και από την ιστορία γνωρίζουμε, ότι ανακάλυπτε πάντα τρόπους θεραπείας των πολυποίκιλων ασθενειών και των συνεπειών τους, από τις οποίες κινδύνευε όχι μόνο η υγεία του αλλά και η ίδια η ύπαρξή τους.

Σήμερα δεν υπάρχουν σύνορα που να μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση της πληροφόρησης και τη μετάδοση της γνώσης μεταξύ των λαών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ιατρική, στην οποία πρέπει να συνυπάρχουν ,οι σύγχρονες θεραπευτικές και θαυμαστές τεχνολογικές ανακαλύψεις που είναι τα πανίσχυρα μας όπλα ,όχι όμως πάντα αποτελεσματικά. Και οι δοκιμασμένες παραδοσιακές γνώσεις από όπου και αν προέρχονται, οι οποίες χωρίς δογματισμό και αλαζονεία πρέπει να είναι σεβαστές και να αξιοποιούνται και στην πρόληψη και στην θεραπεία και στην επιστημονική έρευνα στον βαθμό που τους αναλογεί κριτικά και ωφέλιμα.

Ο βελονισμός έχοντας διαγράψει μακραίωνη πορεία και προσφέροντας χωρίς παρενέργειες την μικρή ή μεγάλη βοήθεια στον αγώνα κατά των ασθενειών του ανθρώπου, έχει θέση στην Παγκόσμια Ιατρική.

Χ. Γ. Μ.

  Αρχική σελίδα